Friday, August 31, 2012

Erti MERDEKA

Happy Birthday Malaysia...!!! Syukur alhamdullillah kerana aku masih bertapak lgi di tanah tumpah darahku yg tercinta...yg aman..yg harmoni...yg sejahtera..yang2 la...heheheheee...Subhanallah Maha Kuasa Allah SWT...di sana sini budak2 kt kampung aku ni berteriak Merdeka..biasalah..suasana kampung n bandar kn lain...semangat tehhhh ore Klate royak...ho la mugo benda baik gege sekampung...pehe x u olssss...kita kn 1 Malaysia...hohohohooo...Janji mestilah ditepati kn?????..Insyaallah...klu la aku jd PM..ape ek slogan aku nk create????? Amboiiiii..berangan xsudah2...helloooo..tanpa angan2 impian will be become true okessss...hahahhaa..xkenai lagi ka aku yg suka berangan ni...bt xtau sudah la naa...;)

Apa ye Erti MERDEKA bg u olsss....???harus la u ols jwb bebas dr penjajah la...mengingati hari bersejarah Tanah Melayu la..hurmm..boring okey!!!!! Bg aku MERDEKA 2 byk maksud yg tersirat tau...cewahhhh..ni yg nk start dh ni..for me la kn...MERDEKA bg aku apa kejayaan yg aku berjaya harungi setelah bersusah payah...sorry la mlm ni ayat mereng2 ckit...I have been completed my Bachelor Degree...yeaaaaayyyy...MERDEKA!MERDEKA!MERDEKA! insyaallah klu ada rezeki aku otw continue my Master..bt part time ja pon...ye la..org cakap tuntutlah ilmu hingga ke negeri China..y x US ke..India ke..Amazon ke..adoiii..mls nk pikir..jom la sama2 kita berdoa moga Tuhan murahkan rezeki kita bersama ye..amin...

Alhamdullilah..aku berjaya menamatkan pengajian dgn kelulusan yg baik xde la cemerlang..2nd class upper je..lgi 0.04 je nk 1st class..nk bt cmne ade la 2 hikmah Tuhan nk bg nnti...ayah bising suh study rajin2 tp aku ni malas nk mengadap buku...tp ayah aku paham..dia ckp aku sdh buat yg terbaik utk dia...n xputus2 dia ucapkan tahniah kt aku n ckp terima kasih..layakkah aku terima semua 2???? Lansung xlayak nk dibandingkan dgn mcm2 pengorbanan our parent kn..dr umo aku 1 hari smpai la aku 24 tahun...xterbalas semua 2...xterpikir n xterbalas jasa2 parent kita...Subhanaallah...dulu aku ni bkn jenis budak yg pandai..darjah 1 sampai darjah 3 class aku class Merah..(Merah class plg corot okey drpd 4 xslp aku)...tp dlm class aku slalu dpt top 5..kita okay la kn..hahhahaha...dgn rezeki Allah darjah 4 aku naik Clss Hijau u olssss...class no 1 okey!!!tp malangnya result exam aku slalu dpt no2 corottttt...tp time 2 bodoh2 lgi..budak2 katakan...ntah ape2 lgi time 2..main rebut tiang je reti...hahahhaha..nsb baik aku xturun class smpai aku darjah 6...corot2 pon result gempak kottt nk dibandingkan clss biru, kuning, n merah...hahahhaha..plg xbleh blah aku dh pandai nk cintan cantun..lawak2..ank teacher tau..hensemmm...cool je...pg2 semangat nk p skolah..tp malu2 nk masuk class...hahahhahaa...dulu aku ni Johan pertandingan cerita..ala anjuran2 skolah...PPD bagai...2 la hobi aku..belajar malas..aku plg xpandai BI n Matematik...fail habis kotttttt...aku ada teringat aku pernah dpt markah BI 24/100...bayangkan?????bru skolah rendah...malu terokkk kot..dh la teacher panggil nama sorg2 satu class tau...smpai teacher aku xnk tgk muka aku....dh la tgh nk ejas baik ank dia...hahhahahahaa...balik umah sorok paper test bwh katil..xmo bg ayh tgk..tp ttp kantoi sbb dlm report card pen warna merah n dpt no 34/34..ape lgi mlm 2 jgk kena hanger dkt tapak tangan kaw2 punya..blk sekolah kul 2 kena siapkan semua keje skolah dulu..sbb kul 4 kena g clss mengaji sampai kul 6..nk main kt padang ngn kekawan pon sempat...mlm plk g tuition..blk tuition kena baca sifir 2 smpai sifir 12 dpn ayah sebelum tido...tq ayah!!!

Aku xsempat nk habiskan darjah 6 di SK Seri Perlis...ayah aku kena transfer keje d Kelantan...kebetulan lps pindah dlm sebulan aku dh UPSR...mula2 aku mmg xdpt nk suaikn diri aku..kwn pon xramai..ye la..xreti nok kecek Klate...dr Utara ke Pantai Timur...berbelit lidah aku..xmau jd xse..kawan jd saing..xdak dah hampa kami..tukar jd mu aku..nk bt cmne kita kn 1 Malaysia!!! Budaya n adat harus la lain...UPSR aku sgt tidak memberangsangkan..dpat 2A 3B je..2 pon ayh aku ckp silap dia sbb xpatut dia pindah sebelum UPSR aku...Ayah..ayah xpernah silap ape2 n slalu bg ayu yg terbaik..2 pon dh cukup..ayu yg xreti nk hargai pengorbanan ayah..ayu xnampak smua 2 sbb nk ikut kepala sendiri je..mmg aku ni keras kepala..degil..melawan ckp..28 jam nk merajuk je..masuk je SMK..aku jd makin liar..nk ikutkan kata hati je..28 jam nk memberontak je..kesian mak ngn ayah...aku kuar sana sini ikut kwn2..ye la jiwa remaja katakan..apa yg aku bt aku je yg betul..tp seteruk2 aku...aku penolong ketua pengawas okey!!!hahhahaha..cmne 2????may be aku jd mcm 2 sbb stress kt skolah n having family problem..jgn u ols xtau aku ni Ratu Sajak..xde org bleh lawan tauuu...wakil daerah sampai ke negeri...xtau plk aku ada bakat sedemikian rupa...hahhahahaa..n aku jgk wakil daerah dlm melukis poster...fuyoooooooooooo...semuanya anugerah Tuhan Yang Kuasa..aku bersyukur pada-Mu Ya Allah,...aku mmg manusia yg sgt aktif..cikgu mn yg xkenal aku...klu aku MC sehari pon mengalahkan PM tau org cri...tp bab study okey2 je..mcm biasa BI n Matematik tetap menjadi masalah utama aku...subject lain kacang je..hahhaha...riak giler kn...pernah aku xbt homework matematik then aku kena siapkan kt luar class..dh la pengawas!!!adoiiiiiiiii...time 2 terasa nk bt pembedahan plastic jd Michael Jackson...sbb aku xpernah bt homework matematik..kwn aku yg tolong buatkan..xpon pg2 sambil jga pagar aku tiru je jwpan org..kah3...begitu jahat skali aku...alhamdullilah SPM aku xla gempak sgt pon..setakat 3A ja pon...hampehhhhhhhhhh.....2 la..mungkin byk buat dosa ngn mak ngn ayh..sekali lgi ayu telah mengecewakan ayh..sorry....

Alhamdullillah..sekali lgi Tuhan tolong aku..aku berjaya dpt offer diploma di UNiZA, Terengganu..di situlah bermulanya the real of life..aku sedar segala2nya...mungkin sbb berjauhan n mulai hari tersebut, aku nekad aku akn belajar bersungguh2..aku nk buktikan dgn ayah yg aku boleh membanggakan dia..lastly..kejayaan cemerlang milikku..1st clss u olsss!!! 1st time ayh mengalirkan air mata...bila difikirkan balik xpercaya dgn apa yg aku lakukan...semuanya kuasa Allah SWT...tp make sure niat kita yg betul n jgn sesekali tggl solat 5 waktu..sbb 2 la keberkatan hidup didunia dan di akhirat...
(p/s: awl2 sem aku bt perangai ckit..ye la kejutan budaya family xde dpn mata..aku bebas!!! tp Tuhan berikan aku petunjuk..Allahuakhbar....)
Celebration Our Day | 2009
Yeaaayyyyyyyyyy...MERDEKA!MERDEKA!MERDEKA!...bila dikenangkan balik kenangan lalu..biarla berlalu menjadi satu pengajaran yg plg bererti utk kita trskan masa dpn...aku sedar segala2nya..xterbalas segala pengorbanan mak n ayh aku...aku bkn org senang..aku kena berusaha utk mencapai apa yg aku inginkan..Mak..ayah...terima kasih atas segala2nya...maafkan ayu..i will doing the best 4 our family...Insyaallah..

1 comment: